Glashelder! Waarom echte Tiffany-producten nooit van plastic zijn

5 september 2018 14:20
Wie voor het eerst op een prachtig Tiffany-kapje van Art Deco Trade tikt, moet even wennen aan het geluid en het gevoel: is dat wel écht glas? Het is één van de grootste fabels over de items van Tiffany. Plastic? Geen denken aan! In dit blog leest u meer over het materiaal…

Het wereldberoemde werk van de glaskunstenaar  

Louis Comfort Tiffany (1848-1993) is de fameuze glaskunstenaar die de Tiffany-techniek bedacht. Hij versmolt normaal opaliserend wit glas (dat bij het draaien prachtig dromerige pasteltinten laat zien door lichtverstrooiing) en helder antiek gekleurd glas: het zogenaamde Favrile-glas. Tiffany slaagde er zo in tot wel vijf verschillende kleuren glas te mengen. Zijn werk veranderde de glaskunst én de kijk daarop dan ook volledig. Bijzonder feit: anno 2018 worden Tiffany-producten nog op dezelfde ambachtelijke wijze vervaardigd.

Alle stukjes worden gesoldeerd

Maar hoe komt het dan dat het glas dof en niet helder klinkt? De Tiffany Coloured By Art©-items schitteren mede zo mooi omdat ze tientallen, en in sommige gevallen zelfs honderden verschillende stukjes glas bevatten: in alle kleuren van de regenboog. Hier komt wederom echt vakmanschap bij kijken. Elk gesneden en geslepen stukje wordt namelijk met koperfolie omwikkeld. Hierna worden de kleine glasstukken ingewreven met soldeerwater en op een mal aan elkaar gesoldeerd met soldeertin. Dit lijnenspel van koperfolie maakt onderdeel uit van de veelal weelderige motieven op de lampen. Een proces dat niet met plastic kan worden uitgevoerd!

Experiment met een naald

Het gesoldeerde koper wordt vervolgens zwart gepatineerd. Dat geeft het de klassieke en antieke kenmerkende kleur. Als laatste stap wordt het materiaal bespoten met een antioxidant om het te fixeren en te beschermen. Door deze speciale Tiffany-techniek, het gesoldeerde tin dat de glasstukjes omvat, klinkt het glas dof wanneer erop getikt wordt. Dat versterkt de ‘plasticfabel’ voor mensen die het Tiffany-procedé niet kennen, nog eens extra. Maar probeer maar eens een verwarmde naald door het glas te prikken: dat is onmogelijk... Mysterie opgelost!

Onderhoudsadvies en contact opnemen

Het moge duidelijk zijn: bij Art Deco Trade wordt er, zoals het hoort bij Tiffany-items, gebruik gemaakt van echt glas. Elk Coloured By Art©-product wordt geleverd met een certificaat en onderhoudsadvies.

Neem bij vragen contact op via 085-3036348, stuur ons een e-mail of bezoek op afspraak de showroom in Lexmond. Wij staan u graag te woord! Vergeet ons vooral niet te volgen op Facebook, Instagram en Pinterest om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.