Over Tiffany

Uitvinding

Het glas waarmee Louis Comfort Tiffany (1848-1933) beroemd werd is een versmelting van normaal opaliserend wit glas en helder ‘antique’ gekleurd glas. Aan het begin van de 20e eeuw werden in de Tiffany Studio’s in New York met dit inventieve glas de meest prachtige lampen ontworpen met verschillende motieven, zoals bloem- en dierendessins, maar ook geometrische patronen. De lampenkappen waren prachtig in combinatie met gloeilampen die zijn vriend Thomas Edison produceerde. Niet alleen de glaskappen werden met zoveel aandacht vervaardigd: de lampvoeten waren eveneens kunstwerken op zich. Vaak hadden deze een vorm die harmonieerde met het ontwerp van de glaskap, zoals een tak met bladeren, een boomstam, een bloem of zelfs een gracieuze dame. Deze prachtig organische gevormde voeten werden veelal in brons gegoten. Originele Tiffany lampen zijn zeer populair op het moment. De prijs van een zeldzame Tiffany lamp kan op een veiling oplopen tot wel een miljoen dollar. 

Procedé

De Tiffany lampen, Tiffany spiegels en Tiffany raampanelen van Art Deco Trade worden op vakkundige wijze vervaardigd volgens de authentieke Tiffany-techniek. Dit is een procedé wat veel geduld, expertise en precisie vraagt van de maker. Allereerst maakt het designteam een digitaal ontwerp. Dit is al een behoorlijke klus als men bedenkt dat er duizenden verschillende kleuren glas gekozen kunnen worden. Vervolgens wordt voor de eerste sample een mal gemaakt en worden uit verschillende stukken vlak glas de tientallen of zelfs honderden stukjes glas gesneden. Deze moeten vervolgens aan de hand van de mal in elkaar gepuzzeld worden. Dit is een zeer gedetailleerd werk. Hierna wordt alles dubbel gecheckt om te kijken of alle glasstukjes precies zo zijn geplaatst als op de ontwerptekening. Dan wordt het koper om de glasstukjes gedaan en worden ze aan elkaar gesoldeerd. Het object wordt gewassen en er wordt nauwkeurig gecontroleerd of er geen gaatjes tussen de vele stukjes glas te zien zijn. Wanneer de sample goedgekeurd is, kan de lamp definitief gemaakt worden en begint het puzzelen opnieuw. 

 

Certificaat

Door het ambachtelijke procedé en de variaties in kleur en textuur van het glas is elke Tiffany lamp uniek. Een Tiffany lamp, spiegel of paneel van Art Deco Trade wordt geleverd met een certificaat met onderhoudsadvies.

 

           Coloured by Art